torstai 9. helmikuuta 2017

MAUSTEIDEN VAIKUTUS TERVEYTEEN- OLETKO AJATELLUT SITÄ?

Mausteilla on todettu olevan erilaisia terveysvaikutuksia. Tässä postauksessa tarkastelen itselleni vähemmän tai yksipuolisemmin käyttämiäni mausteita ruoanlaitossa.

Kardemumma

Oma ajatus: "Kardemumma on pullamauste tai sillä voi maustaa suodatinkahvia keittovaiheessa".

Kardemumma on lämmin ja makea mauste. Sitä voi ripotella mausteeksi kahviin tai teehen. Kardemummaa käytetään esisijassa pullien ja muiden leivonnaisten maustamiseen, mutta kardemummaa voi lisätä myös hedelmäsalaatteihin, hilloon ja erilaisiin pikkelsseihin, riisi- ja kasvisruokiin, jogurttiin tai smoothieen joukkoon makua tuomaan. Mausteenkäytössä kardemumma on turvallista.

Terveysvaikutuksia kardemummalla on useita, kuten: se lisää syljen, sapen ja mahanesteiden eritystä sekä parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta ja poistaa ilmavaivoja. Kardemumma voi mahdollisesti laihduttaa auttamalla kehoon kertyneitten ylimääräisten rasvojen poistumista sekä auttamalla turvotukseen lisäämällä virtsaneritystä. Kardemummasta saa apua myös tulehduksiin, vilustumiseen, kurkku- ja korvakipuun sekä kuumeeseen ja yskään irrottamalla limaa. Kardemumma rentouttaa, poistaa väsymystä, hermostuneisuutta ja unettomuutta.




Kardemummapossukastike (4 annosta)

Valmistusaika n. 25 min  
620 kcal / annos

600- 800 g possun sisäfilettä
2 rkl öljyä
2 sipulia
suolaa
4 valkosipulinkynttä
1 tl kardemummarouhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl chilirouhetta
400 g tomaattimurskaa
400 g kookosmaitoa

- Kuutioi liha ja hienonna sipuli. Ruskista liha ja mausta.
- Lisää pannulle hienonnetut sipulit ja mausteet. Kuullota hetki. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito.
- Hauduta noin 10 minuuttia ja tarjoile riisin tai nuudelien kanssa.


Korianteri

Oma ajatus: "Joku harvinaisempi yrtti".

Korianterin sanotaan sisältävän runsaasti K-vitamiinia, joka parantaa luiden kestävyyttä ja auttaa veren hyytymistä. Se sisältää runsaasti myös C-vitamiinia. Korianterin makea maku sopii kasviksista hyvin porkkanan maustamiseen, mutta se soveltuu hyvin myös liha-, broileri-, kala- ja muiden kasvisruokien maustamiseen.

Korianteri edistää ruoansulatuselimistön toimintaa ja vähentää ilmavaivoja. Sitä on käytetty perinteisesti esimerkiksi stimuloimaan ruokahalua, apuna ruuansulatusongelmissa ja se rauhoittaa vatsaa. Lisäksi korianteri poistaa tehokkaasti raskasmetalleja ja myrkkyjä kehosta.



Korianteripesto

1-2 ruukkua tuoretta korianteria (n. 35 g)
1/2 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1 dl (n.50 g) parmesaanijuustoa raastettuna
1/2 dl extra neitsytoliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

- Hienonna sauvasekoittimella korianteri varsineen, pinjansiemenet, kuorittu valkosipulinkynsi ja parmesaaniraaste.
- Ohenna tarvittaessa öljyllä. Mausta.


 Kaneli

Oma ajatus: "Leivontamauste, mutta myös mauste mesikolaisessa ruoassa".

Kaneleissa on eroja. Aitokaneli on vaaleaa ja jauhe hienoa ja sen maku on makeahko. Kassia on tummempaa ja jauhe rakeisempaa kanelia, joka on maultaan hieman kitkerää. Aitokanelia arvostetaan yleisesti enemmän, mutta kassiaa on tarjolla aitokanelia enemmän.

Kaneli ei ole terveyttä ajatellen mikään turha mauste. Kaneli alentaa verensokeritasoja ja kolesteroliarvoja, mikä tekee siitä erinomaista ehkäisemään tyypin 2 diabetesta. Kanelin kalkonit matkivat insuliinin toimintaa ja lisäävät solujen glukoosin ottoa moninkertaiseksi ja muuntavat glukoosin varastosokeriksi. Kaneli estää metabolista oireyhtymää ja alentaa verenpainetta. Se sisältää myös paljon kuituja. On myös havaittu, että kaneli auttaa hillitsemään makeanhimoa sen miellyttävän makunsa vuoksi. 

Kaneli sisältää suuren määrän fenoleja, varsinkin proantosyanidiinejä ja kalkoneja. Näiden lisäksi kanelissa on vitamiineista runsaasti folaattia, betaiinia, koliinia ja K-vitamiinia. Se sisältää kivennäisaineista kaliumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa. 

Parasta terveysvaikutuksiltaan on "halvin mahdollinen kaneli", jota riittää vain, kun käyttää puoli teelusikallista päivässä. Se voi helpottaa vilustumisoireisiin, kuumeeseen ja yskään.   Kaneliteellä voi myös kurlata ien- ja nielurisavaivoissa. Kaneli parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta. Se myös vähentää pahoinvointia sekä ripulia.

Kanelia käy hyvin mausteeksi kahviin, teehen, hedelmäjälkiruokiin, jogurttiin ja rahkaan, leivonnaisten, omena-, päärynä- ja kurpitsaruokien ohella. Kanelia on perinteisesti käytetty riisipuuron mausteena, mutta se sopii maustamana muitakin puuroja. Ruoanvalmistuksessa kaneli lisätään ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa, koska kuumennus kitkeröittää sen makua. Kanelista ei ole haittaa terveydelle normaaleina annoksina. Suuret määrät voivat vahingoittaa maksaa.




Rahka-banaanipannarit (10 kpl)

1 banaani
2 kananmunaa
200 g maitorahkaa
2 dl kaurahiutaleita
suolaa
1 tl kanelia
rypsiöljyä paistamiseen
 
- Soseuta haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon kananmunat.
- Lisää joukkoon maitorahka, kaurahiutaleet, kaneli ja suola. Sekoita tasaiseksi.
- Kuumenna paistinpannu tai lettupannu keskilämmöllä. Lisää tilkka öljyä.
- Nosta lusikalla taikinaa pannulle siten, että saat pieniä pannukakkuja. Tasoita pannukakkua kostutetulla lusikalla ja paista 2-3 minuuttia. Käännä ja paista vielä hetki. Jatka, kunnes kaikki letut on paistettu.
- Tarjoa pannukakkujen kanssa marjoja, maitorahkaa ja hunajaa.
 

Inkivääri

Oma ajatus: "Terveysintoilijat raastavat tuoretta inkivääriä hunajaveden joukkoon ja juovat sitä flunssalääkkeenä. Inkivääri on myös leivontamauste ja broilerimauste".

Kiinalaisessa lääketieteessä inkiväärin juurta on käytetty pitkään, sillä sen on todettu auttavan vatsakipuihin. Inkivääri torjuu tehokkaasti pahoinvointia ja huimausta sekä migreeniä sen alkuvaiheissa. Sen uskotaan myös lievittävän erilaisia tulehdustiloja ja kipuja. Inkivääri edistää ruoansulatusnesteiden ja sapen eritystä ja  parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta. Samalla inkivääri laihduttaa kiihdyttämällä aineenvaihduntaa, polttaa rasvaa sekä estää rasvojen imeytymistä suolistosta. Inkivääri voi vaikuttaa positiivisesti Alzheimerin taudin ja dementian oireisiin sekä mahdollisesti tuoda helpotusta ahdistuksen, masennuksen ja stressin oireisiin. Inkivääri tuo voimaa, piristää ja poistaa uupumusta.

Inkiväärin on havaittu olevan hyvä apu flunssan uhatessa, koska se auttaa kuumetta alentavasti sekä irrottaa limaa, lievittää kurkkukipua ja poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusta. Flunssan hoitoon sopii parhaiten viipaloitu inkiväärijuurakko teessä, inkiväärisiirappi sekä -hunaja. Jopa karamellisoitujen inkiväärien pureksiminen auttaa.

Inkivääriä voi käyttää monella tavalla. Tuoreen inkiväärinjuurakon kuori raaputetaan, pilkotaan pieneksi tai puristetaan mehuksi esimerkiksi valkosipulipuristimessa. Tämän jälkeen sitä voi lisätä hedelmä- ja muihin salaatteihin. Tuoretta juurakkoa on hyvä säilyttää jääkaapissa ja se säilyy jopa viikkoja. kun sen käärii paperipyyhkeeseen ja sen laittaa vielä muovipussiin. Kuivattua inkivääriä voi käyttää makeisiin leivonnaisiin, hedelmäsalaattiin ja keittoihin sekä  kaakaoon, teehen ja kahviin makua lisäämään.  
 


Intialaiset tomaattipavut (4 annosta)

½ kukkakaali, n. 400 g
1 sipuli
1 rkl voita
1½ rkl garam masalamaustetta
400 g kirsikkatomaatteja
1 tlk valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa, n. 400 g
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tlk valkoisia papuja, n. 400 g
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl suolaa

- Jaa kukkakaali pieniin kukintoihin.
- Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipulia voissa ja kattilassa. Lisää joukkoon kukkakaali ja garam masalaa. Paista muutama minuutti koko ajan sekoittaen.
- Lisää kattilaan tomaatit ja inkivääri. Kypsennä vielä noin 8 minuuttia kannen alla, kunnes kukkakaali on pehmennyt hieman.
- Huuhtele pavut ja lisää ne kattilaan. Ota kattila liedeltä ja lisää puolet jogurtista. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Ripottele päälle hienonnettua korianteria. Tarjoile muhennos basmatiriisin, lopun jogurtin ja kookoshiutaleiden kera.


Oregano

Oma ajatus: "No sehän on se pizzamauste".

Oreganossa, joka on toiselta nimeltään mäkimeirami, on runsaasti antioksidantteja, enemmän kuin omenassa, appelsiinissa tai mustikassa samaa painoyksikköä kohden. Oreganoteestä saa helpotusta yskään, ruoansulatushäiriöihin ja vatsakramppeihin. Oreganolla on rauhoittava vaikutus ja näin ollen siitä voi olla apua unettomuusoireisiin.

Oreganoa käytetään runsaasti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mausteena, ei niinkään pohjoismaissa. Maultaan se sopiikin erittäin hyvin ruokiin, jotka sisältävät esimerkiksi chiliä, valkosipulia, tomaattia, sipulia tai viiniä. Oregano sopii hyvin myös silakkaruokien mausteeksi.



Täytetyt yrttitomaatit (4 annosta)

4 isoa tomaattia
50 g esim. Arla Apetina salaattijuustoa
2 rkl silputtua sipulia
1 tl oreganoa

- Leikkaa tomaattien yläosa irti ja kaavi hedelmäliha. Paloittele kiinteä hedelmäliha ja sekoita siihen salaattijuusto, sipulisilppu ja oregano.
-Täytä tomaatit täytteellä ja laita leikattu yläosa kanneksi.
- Grillaa hiilloksen päällä miedolla lämmöllä 10-15 min tai paista kypsennä 200 asteessa noin 25 minuuttia.
-Tarjoile salaatin ja leivän kera.



Lähteet:

Kauneus ja terveys: Terveyttä joulun mausteista
Kauneus ja terveys: 10+1 yrttivinkkiä
Ruokaohjeet: Iltasanomat ja Arla reseptit sekä K-ruoka
Sykesport: Yllättäviä terveysvaikutuksia, kokeile näitä yrttejä ja mausteita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti