perjantai 29. tammikuuta 2016

YÖVUOROT JA RUOKAPÄIVÄKIRJA

"Yövuorossa pääateria tulisi syödä vuoron alkupuolella ennen kello yhtä. Hyvä ateria vaikuttaa vireyteen vuoron loppupuolella. Riittävä juominen on tärkeää, mutta runsasta juomista tulisi aamuyöstä välttää. Kofeiinipitoisia juomia tulisi nauttia vain alkuyöstä. Viisi tuntia ennen nukkumaanmenoa ei suositella kahvin, teen tai kolajuomien nauttimista." (Härmä) 


"Yöksi kannattaa varata terveellisiä välipaloja: hedelmiä (banaania, omenaa), kasviksia (esim. naposteluporkkanoita), rasvatonta ja vähäsokerista jukurttia tai pieniä leipiä (ruisleipää, vähärasvasta leikkelettä tai juustoa, kasviksia). Karjalanpiirakkakin on hyvä välipala. Muista juoda myös riittävästi, mutta ei sokeroituja juomia. Pähkinät ja mantelit on hyvä välipala, jos ruoka ei maistu lainkaan. Älä kuitenkaan napostele jatkuvasti." (Palssa)

RUOKAPÄIVÄKIRJA YÖVUOROJEN AIKAAN

MA-TI YÖNÄ
Yöpala klo:01.00
1 banaani ja 2 klementiiniä + 4 dl vettä

TIISTAI
Aamupala klo:07.30
2 dl mannapuuroa kevytmaitoon tehtynä + 1 dl vadelmamehukeitto (si. sokeria)

klo:09.00 5 dl vettä

Lounas klo:14.00
3 kpl karjalanpiirakoita+ 1 tl Creme Bonjour voi-oliiviöljylevite + 2 keittokinkkusiivua( sis. 0,3% rasvaa), 2 dl kahvia + 1/2 dl rasvatonta maitoa, 2 klementiiniä

klo:15.15
5 dl vettä

Päivällinen klo:17.00
3 dl venäläistä kalakeittoa (sis. vaalea kala, porkkana, suolakurkku, mukulaselleri, valkosipuli, kalaliemi), 1 rkl smetanaa (sis. 42 % rasvaa), 2 palaa Jääkärin ruispalaa + 1 tl Oivariini (sis. 75 % rasvaa), 4 siivia höylättyä Edam 17 % juustoa, 4 dl rasvatonta maitoa

Iltapala klo: 20.00
1 banaani + 1 1/2 dl sokeritonta granolaa (s. pähkinöitä, täysjyvä kaurahiutaletta, kookos) + 2-3 dl rasvatonta maitoa

TI- KE YÖNÄ 
Yöpala klo:23.45
1 banaani,  2 dl mustaa teetä+ tilkka maitoa, 1 appelsiini, 2 dl vettä

KESKIVIIKKO 
Aamupala klo: 07.00
2 palaa reissumiestä, vajaa 1 tl Oivariinia (sis. 75 % rasvaa), 2 siivua kalkkunaleikkelettä, 6 pientä siivua suolakurkkuja, 2 dl rasvatonta maitoa

Aamuapala nro 2 klo:08.00
2 dl ruishiutalepuuroa (tehty veteen, sis. pansuolaa) + 1/2 dl rasvatonta maitoa, 2 dl vettä

Välipala klo:12.30
1 banaani + 4 dl vettä

Välipala nro 2 klo:14.30
 4 dl kahvia+ 1 dl rasvatonta maitoa, kourallinen irtolakuja

Lounas/ päivällinen klo:16.30
nakkimunakas mikrossa (sis. 3 kokonaista munaa, 1 pelkkä valkuainen, mausteita + merisuola, 3 grillinakkia paloiteltuna), 3 dl rasvatonta maitoa

Iltapala klo:22.00
1 appelsiini + 1 banaani + 2 dl vettä

KE- TO YÖNÄ
Yöpala klo:01.15
2 palaa reissumiestä lämppäreiksi tehtynä (sis. ketsuppi, 2 kalkkunaleikkelettä, juustoraaste, 2 tomaattisiivua, 2 rkl tonnikalaa öljyssä (valutettu), 4 siivua pieniä suolakurkkuja), 4 dl vettä

TORSTAI
Aamupala klo:07.00
2 dl mustaa teetä + tilkka rasvatonta maitoa, 2 palaa Vaasan ruispaloja, vajaa 1 tl Oivariinia (sis. 75 % rasvaa), 4 juustohöylättyä siivua Arkijuustoa (sis. rasvaa 24 %)

klo:08.00
2 dl kahvia + 1/2 dl rasvatonta maitoa, 2 dl vettä

Päivällinen klo:20:00
1 kokonainen pizzerian pitsa ( 1/2 pitsaa vuohenjuusto- kanapitsaa ja 1/2 pitsaa paholaisenhillo- fetajuusto- kanapitsa), 24 cl punaviiniä, 3 dl vettä

-> Nukkumaan ja vapaat alkakoon!

VOISIKO SIIS JOTAIN TEHDÄ TOISIN? Mielenkiintoista oli seurata omaa syömistä yövuorojen aikaan.

Lähteet:
Härmä, Mikko. Voi hyvin vuorotyössä. Sairaanhoitajaliitto. (Artikkeli on julkaistu alun perin Sairaanhoitaja-lehdessä 6-7/2006)

Palssa, Anette. Epäsäännöllsien työn haasteet. Keventäjät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti